dissabte, 18 de novembre del 2017

Tema 3 Preguntes clau i vocabulari per a l'examen


PREGUNTES CLAU

1. Quins varen ser els factors impulsors de la industrialització? Pàg. 52 Apartat A.
2. Quines revolucions paral·leles a la revolució industrial varen afavorir aquesta? Pàg. 52 Apartat B
3. Explica la nova estructura de la propietat agrícola a Anglaterra. Pàg. 54 primer subapartat.
4. Completa el següent esquema sobre els sistemes de conreu, les màquines i l'augment de la producció al camp anglès.
-La rotació triennal va ser substituïda pel sistema _______________ o rotació quadriennal.
-El nou sistema va permetre suprimir el _____________________ .
-Va augmentar la cabana ramadera gràcies al creixement del _________________ .
-Una de les primeres innovacions de màquines agrícoles va ser la sembra mecànica (mètode ______________ ) en solcs de fileres paral·leles.
-També s'introduiren nous conreus com la ______________ i el _________________________ .
5. Quina va ser la invenció bàsica de la revolució industrial i qui la va inventar? La màquina de vapor, James Watt. Quins dos mitjans de transport varen aparèixer gràcies a l'aplicació d'aquest invent i qui els inventà? Ferrocarril (a partir de la locomotora, inventada per Stephenson) i vaixell de vapor (inventat per Fulton).
6. Quina va ser la matèria primera bàsica de la indústria tèxtil anglesa? El cotó. Per què es va escollir aquesta matèria primera i no una altra? Perquè era suau, fàcil de rentar, higiènica, era barata gràcies a les colònies dels EUA i l'Índia. Quines varen ser les principals màquines tèxtils? Llançadora volant de Kay (per teixir), les màquines de filar i el teler mecànic de Cartwright.
7. Quin era el primer combustible que s'usà per a la siderúrgia? Carbó vegetal. Per quin altre combustible es va canviar, per què i qui va idear aquest canvi? Carbó de coc, perquè tenia més poder calorífic, Darby. Quines tècniques perfeccionades i inventades per Cort foren vitals per al desenvolupament siderúrgic? La pudelació i el laminatge, Quin invent va permetre la fabricació d'acer i qui el va inventar? El convertidor, Bessemer.
8. Quines varen ser les causes de la revolució demogràfica al XVIII a Europa? Pàg. 60 Subapartat A. Quins canvis varen viure les ciutats en aquell temps? Enderrocament de murades, nous mitjans de transport (ferrocarril, tramvia), noves infraestructures i serveis.
9. Què és el capitalisme industrial? Un sistema econòmica en què els mitjans de producció són majoritàriament de propietat privada. Quines són les seves característiques? Respon a la lliure iniciativa dels individus, cerca el màxim benefici i es basa en la llei de la competència. Quin és el seu gran problema? Les crisis de sobreproducció.
10. Per quins altres països, a més del Regne Unit, es va produir una expansió de la industrialització?
-Dins Europa, França, Bèlgica i Alemanya.
-Fora d'Europa, els Estats Units i el Japó.
11. En quins grups es podia dividir la burgesia? Explica'ls.
-Gran burgesia: empresaris, banquers i grans propietaris. Era la classe dominant.
-Burgesia mitjana: professionals, funcionaris i comerciants.
-Petita burgesia: empleats, botiguers i artesans.
Quins valors socials va introduir la burgesia? Exalçació de la propietat privada, del treball, de l'estalvi i de l'èxit individual.
12. Explica com era el proletariat. (És el que hi ha subratllat al subapartat B de la pàg. 65; alerta perquè està dividit en diagonal aquest subapartat. No t'ho deixis).
13. Explica el luddisme, els socialistes utòpics i el paper de l'Església Catòlica denunciant la desigualtat social.  (Has de mirar el primer i el segon subapartat de la pàgina 66).
14. Diferencia l'anarquisme del marxisme. (Has d'explicar els quadrets corresponents de la pàgina 67).

VOCABULARI
-Sistema fabril: sistema de producció on es fa una concentració obrera en edificis destinats a la producció (fàbriques). 
-Enclosures: tancament de les terres per part dels grans terratinents anglesos al segle XVIII per tal de privatitzar-les i explotar-les.
-Sistema Norfolk: tipus de rotació quadriennal dels conreus amb el qual s’evita el guaret.
-Lliurecanvisme: teoria econòmica que defensa la llibertat de comerç entre els països.
-Proteccionisme: teoria econòmica que defensa la indústria nacional mitjançant impostos sobre les importacions.
-Estoc: mercaderia que està emmagatzemada a l’espera de ser venuda.
-Societat anònima: empresa constituïda per un o més socis amb un requisit inicial de capital. Aquest capital es divideix en accions, que donen dividends. Els socis tenen una responsabilitat limitada. 
-Societat de classes: estratificació social en la qual els individus són agrupats en funció dels seus recursos econòmics.
-Sindicat: associació de treballadors que té com a objectiu la defensa dels seus drets. 
-Socialisme: conjunt de doctrines aparegudes arran de la industrialització que demanen un canvi de la societat a partir de la col•lectivització de la producció.
-Anarquisme: teoria que propugna la llibertat total de la persona humana i la desaparició de l'Estat i de la propietat privada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Vocabulari i preguntes clau del tema 11

V O CABULARI - Kominform : organització per a l’intercanvi d’informació i experiències i coordinació dels partits comunistes creada el 19...